Locus Pro - Élő követés

Amennyiben előneveztél a túra bármelyik távjára és rendelkezel Locus Pro androidos alkalmazással, akkor lehetőséget adunk arra, hogy a túra során élőben oszd meg pontos helyzetedet a túratársaiddal, családtagjaiddal.

A közvetítés a http://ttura.hu/tura/live címen érhető el.

Ehhez nem kell más, mint egy android-os telefon, Locus Pro alkalmazással, mobilinternetelőfizetéssel (pozíciód elküldéséhez) és elegendő mennyiségű akkumulátoridő, hogy  a túra végéig közvetíthess.

A közvetítés minimális adatforgalmat generál, így kisebb mobilnet-csomagokkal is nyugodtan használhatod. Érdemes offline térképet használni (vagy előre letölteni az érintett területet), így a térkép letöltés nem mobilinterneten fog történni.

A közvetítéshez szükséges beállítását az alább leírt módon tudod elvégezni:

Miután telepítetted telefonodra a Locus Pro alkalmazást, indítsd el, majd a bal felső sarokban lévő 3 pöttyre kattintva éred el a Főmenüt. Itt a további beállításoknál találod az Élő követés menüpontot, ezért válaszd a Tovább ikont, majd a menüben lentebb az Élő követés-t.

1. Itt a jobb felső részen lévő + ikonra kattintva tudsz felvenni egy új beállítást, így válaszd ezt.

2. Válassz egy neked tetsző nevet (a példában TTura), majd a Hozzáadás gomb után jöhetnek a beállítások.

3. Add meg a frissítés gyakoriságát. Ez azt mondja meg, hogy milyen gyakran küldje el a pozíciód. (0-t adva figyelmen kivül hagyja ezt a beállítást). (A közvetítés honlapján percenként frissülnek a pozíciók.)
Add meg azt távolságot, hogy legalább mennyi métert kell megtenned a pozició újraküldéséhez. (0-t adva figyelmen kivül hagyja ezt a beállítást)
Add meg a szükséges GPS pontosságot. Amennyiben az itt megadott érték feletti a GPS jel pontosságga, akkor nem küldi el a pozíciód.

4. Alap URL-ként add meg a az alábbi címet: http://ttura.hu/tura/index.php/live

5. Az adatok küldésének módszerénél válaszd a POST-t

6. Azt, hogy milyen adatokat fog megküldeni, azt a paramétereknél kell megadni. Azt itt felsorolt adatok mindegyike kötelező a közvetítéshez.
* lat – Szélesség (GPS pozíciód)
* lon – Hosszúság (GPS pozíciód)
* alt – Magasság (méterben megadva)
* speed – Sebességed (m/s -ben megadva)
* acc – Pontosság (méterben megadva)
* bearing – Haladási irány
* time – Idő
* battery – Akkumulátor töltöttségi szintje
* gsm_signal – GSM jel

Utolsóként válaszd a „Szöveg mező (20)” -t. Ez felvesz egy olyan sort, ahol a Kulcs oszlopban var szerepel. Ezt írd át id -ra, s értékként add meg a rajtszámodat. Ez alapján tudunk beazonosítani Téged.

Végeredményként a mellékelt képhez hasonló eredményt kell kapnod.
Ezen felül további értesítési adatokat is megadhatsz, hogy kapj értesítést akkor is, ha nem sikerült elküldeni a pozíciód, de ez a közvetítés szempontjából nem lényeges.

Az adatokat úgy tudod elmenteni, hogy a jobb felső sarokban rákattintasz a Start gombra (nincs külön mentés). Ez lényegében a közvetítést is elindítja.
A közvetítést kikapcsolni az Élő követés menüpontjában, valamint az értesítési területen is megteheted.

A szerver csak a túra napján jeleníti meg az adatokat és csak a túraútvonal által lefedett területen (azaz a Mátrában 😉 ). Azért ha befejezted a túrát, érdemes kikapcsolni, már csak azért is, hogy ne fogyassza tovább az akkumulátort.

A közvetítés a képernyő kikapcsolt állapotában is működik (így is érdemes használni, hogy minél tovább bírja).
A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy teljesen feltöltött normális akkumulátorral, megfelelő telefonhasználat mellett 8-9 órát kibír. Természetesen pót-akkumulátorral, külsős töltővel ez az idő növelhető.

Az Élő követés beállításai angol nyelven az alábbi oldalon is elérhetőek.